Włoskie smaki
Uwielbiam tiramisu. Takiego jeszcze nie jadłam. Z serem mascarpone i serem mielonym z wiaderka, jak na sernik.
Na spodzie kakaowy biszkopt porządnie nasączony alkoholem:D
Przepis z mojego ulubionego bloga, o którym więcej opowiem innym razem:))))
Moje ulubione TIRAMISU-bez dwóch zdań!
Kolorowy tort
Znalazłam go na blogu Moje Wypieki. Wiedziałam, że będzie pracowity. Jednak synek się uparł-chce właśnie taki na 6 urodziny. Więc obiecałam. Miałam mieć pomocnika do pieczenia,ale akurat poległ z grypą w łóżku...więc zostałam sama na placu boju.
Sześć kolorowych biszkoptów. Pierwszy raz bawiłam się w pieczenie z użyciem barwników spożywczych w żelu.Kolory wyszły bajeczne:)
Delikatny krem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Lekki, cytrynowy.
Niestety, moje umiejetności są ledwo dostateczne, więc tort wyszedł koślawy.
Mimo pracy, bawiłam się przy tym wypieku super!!!!
Muffiny z m&m
Mamy troje dzieci, więc rzadko piekę zwykły jabłecznik.Dzieci lubią kiedy jest kolorowo. Na moim ulubionym blogu http://www.zcukrempudrem.blogspot.com/ znalazłam bajeczne muffiny.
z ulubionymi cukierkami dzieci:D
Robi się przyjemnie. Wychodzą PRZEPYSZNE!!!!
Polecam wszystkim łasuchom!
Smaki dzieciństwa
Szyszki...
Pamiętacie????
Krówki, masło i ryż preparowany. I już. Chociaż nie wszystkie krówki się nadają. Z raz kupionych znanej firmy wyszły niedobre. Serio.
Teraz już wiem, które są ok i co jakiś czas robię klejące, tuczące słodkości
TŁUSTY CZWARTEK
Tłuste..ale jakie pychaaaaa!!! Na maślance,nadziewane dopiero po usmażeniu,dzięki czemu nie musiałam obawiać się tego,iż bedą niedopieczone:)))
Zjadłam osiem...
Na moje usprawiedliwienie- są mniejsze od tych sklepowych:))))
Taka jedna kostka....
Chyba najbliższy smak mojemu sercu. Z delicjami i galaretką. Smak czekolady. MNIAM!
Ciastka na piwie
Zabierałam się do nich długo.Piwo do ciastek????A jednak! Okazało się,że dzięki temu ciastka rozpływają się w ustach. Banalnie proste, z przepisu wyszło 5 blaszek ciastek
4 szklanki mąki
2 kostki masła
1 szklanka piwa
1 łyżeczka soli
Twarda marmolada
Cukier puder do posypania
Nożem posiekać mąkę z masłem , dodać sól i piwo. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na równe kwadraty. Na środek nakładać marmoladę i sklejać ciastka składając rogi do środka. Następnie układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
W moim piekarniku ustawiam zawsze ciut niższą temperaturę, więc ciacha piekły się w 170 stopniach.
Koniecznie spróbujcie! Póki jeszcze jest zima,w ogrodzie nie ma pracy i można szaleć w kuchni:)
Chałka kolorowa z makiem i kakao
Wstyd się przyznać-zjedliśmy całą na kolację....z dżemem wiśniowym i dyniowym własnej roboty...
Nie można było się jej oprzeć. MNIAM!!!!!
Precle, precelki....
Upieczone na kolację. Na słodko, z makiem. Takie lubimy:)